Tuesday, May 12, 2009

Blogcunun intihar sendromu

2006 yilindan bu yana boyle bir seyin var oldugunu iddia edecek kadar tanidim blogculugu ve blogcu dostlarimi.

Konunun nereden aklima geldigini soracak olursaniz; asagida dun yazdigim “nefret ediyorum” yazimin yorumlarinda hep’in “hay allah ben de kapatacaktim” demesi; ona abi’nin cevabi filan. Hep; bunu yapacagim dedigi zaman yapar; bilirim; onun icin bugunu endiseyle bekliyordum; bugun “Ben yazmasam sen yazmasan...di mi Abi. yine silmedim. hatta yine bir şeylere sinirlenip, yazı bile yazdım.” notunu gorunce hep'in yuregime su serpildi; okudum yazisini yine guzel yazmis duyarli dostum benim.

Abi hep kizar bloglarini kapatan blogculara takip ettigim kadari ile hatta bir zaman ben de “kelebeklerimi kacirdim yakalayip donecegim” demistim ona bile kizmisti.

Hayata kizip blog kapatma konusundaki rekor; cocuklugumda abim; buyudugumde dostum kisi, hatta blog acmama da vesile olan ve son yillarda biriktiremesekte zaman icinde cok anilar biriktirdigimiz; artik hic denecek kadar az kullandigi kaleminin gucunu cok begendigim sevgili Witness’dadir herhalde.

Bundan bir iki hafta once yine blogunu oldurup intihar etmenin tadini yasamaya calisan bir dostuma saatlerce dil dokmustum; onu ikna edene kadar ne cok uzuldugumu anlatamam. Bu onun ilk intihar denemesiydi; bir daha yapar mi bilemiyorum...

Bakin arkadaslar; yasam kimse icin kolay degil ve birbirimizin ayakkabilarinin icinde yurumedigimiz muddetce birbirimizi sadece “anlamaya calisiriz” burasi dogru.

Ancak artik inanmaya basladigim bir seyi soylemek istiyorum hemen burada; blog kapatmak cesitli baska kizginliklarla hayata kusmek; kabuguna cekilmek; kendini izole etmek ve hepsinin ozeti “blogcunun intihar sendromu” olabilir; tanimlar tamam…

Ancak; su da var ki blogunuzun mulkiyeti her ne kadar size ait de olsa; yayinladiginiz ve okunmasina izin verdiginiz her paylasiminiz topluma mal olmustur; bu toplum anonim de olabilir izin verilen uc bes kisi de, hic onemli degil... Yazdiginiz ve eger ben okuyabildiysem paylasmama izin verdiginiz yazilariniz fikirleriniz ve anilariniz benim de sayilir...Okumusumdur ve o konuda artik benim de fikrim vardir.Yazdiklariniz artik benim sahsi anilarimin; tarihimin bir parcasi olmustur.

Siz zannediyormusunuz ki blogunuzu oldurdugunuz zaman, guzel yazilariniz, anilariniz, fikirleriniz okuyucularinizin hafizasindan siliniyor? Bunun icin zamana da oynuyor olsaniz; yani “yokolma istemi” ile blogunuza kilit vurma arzusuyla dolup bir de bunu gerceklestiriyorsaniz bile lutfen yapmayiniz.Kendi adima soyleyecegim sudur ki benim hafizam iyidir; bir de “lutfen kendinizi benden calmayiniz!”

Ha bir de su var bu intihar sendromu ile blogunu kapatma karari blog yayinciligi yasasina da aykiri...(nereden mi biliyorum? Simdi uydurdum vallahi de guzel bir yasa oldu :-D)

Diyecegim sudur ki; evet caniniz istemiyorsa yazmayiniz; donunuz; olu taklidi yapiniz; mola aliniz falan…

Ama lutfen gozunuzu seveyim; cesedinizi kemireyim; blogunuzu kapatmayiniz!

Eski yazilariniz yeni ruh hallerime lazim oluyor yahuuuuu!!!!

Sevgiler tum blog sahibi kardeslerime…

6 comments:

ABİ said...

Budur... bin teşekkür.

hep said...

Arada bi geliyo valla bloğu tümden silme isteği. İntihar eğilimim çok bu konuda:) Ama bazen de bişeylere çok kızıp da sesimi duyuramayınca hiç kimseye, kendi kendime konuşmak gibi de olsa ordan yazıyorum, iyi geliyo. Bir şey değiştirmese de, denize taş atmak gibi olsa da...
Yine de söz veremem. Blog benim değil mi kardeşiimmm, silerim silerim :)))

Kubilay Kızıldenizli said...

Vallahi haklısın. Bu dünyadan göçmeden "öldürmeye" niyetim yok benim de... Hatta miras olarak çocuklarıma bile bırakabilirim ben blogumu...

GULTEINEN ENKELINI said...

@ abi; bu mudur budur di mi abim!!!

@ hep; sana yemin ediyorum hicbir zaman yalniz konusmuyorsun bu bir.(bir izleyicin bile olsa yazmaya degmez mi? hani onun da yavrulari oldugunu dusun.. mesela zincirleme reaksiyon ile bir deniz yildizi icin cok sey farkedecegini filan...) ikincisi denize tas attiginda dalgalar halka etkisi ile dagilir onu unutma.ucuncusu de tehdit gibi olacak ama aynen tehdit olarak al; "blogun yedeklenmistir; kapattigin anda 'artik mutlu cocuk' rumuzu ile blog piyasasina donecek ve hackerlarin tarafindan yazilarina devam edilecektir" heheheheh... ve hatta nihaniha niha ha! benim tanidigim hep, olur de uslubunun degismesine dayanamaz.ehu!

@ kuzen; soz mu?

7.oda said...

aç kapa aç kapa artema gibi oluyor bazen bloglar :))

nilly'nin dünyası said...

Benide bu çarkın içine aldın ya!!ben henüz acemiyken beni korkutmayın intihar falan filan :..))