Tuesday, February 26, 2008

Where are you from?





Bundan 2 ay kadar once Kurabiyemin samimi baska bir arkadasi daha oldu.

"Baska bir daha" diyorum, cunku cocuklari bilirsiniz, "sacimi cekti", "silgisini vermedi", "beni oyuna almadi" vs. gibi bircok sebepten arkadasliklarini sonlandirabiliyor, veya sorduklari "oynayalim mi?" sorusu 5 dakika icinde onlari can ciger kuzu sarmasi yapabiliyor.

"Dostlukta vefa" insanoglunda olgunlasmayla birlikte gelisiyor sanirim.

Son kucuk arkadasimiz Maria'nin adini fazlaca duymaya baslamistim bundan 2 ay once, son donemde de projelerde filan es olmaya basladiklarini da gozlemleyince kurabiyeme sordum :

-Maria yeni samimi arkadasin mi?
-Evet
-Nasil bir cocuk?
-Sevimli bir cocuk iste...
-Yani nasil ne (tikandim, daha detayli anlatsin istiyordum)?
-Ne nasil anne?
-Yani saci ne renk ne yapar?Nereli?Hangi ulkeden?
-Anne sen bunu hep yapiyorsun!
-Neyi yapiyorum?(biraz suclanarak cok mu soru sordum diye)
-Cocugun nereli oldugunun ne onemi var ki anne, cocuk iste cocuk.. saci ne renkse de cocuk.. simdi benim nereli oldugum ya da sacimin siyah olmasi cocuk olmami degistiriyor mu?
-GULP!!!!

Aldim mi agzimin payini!!! Evet farkettim ben de sorusumdaki yanlisligi, nereli oldugunun ne onemi var? Cocuk mu? Cocuk!... Insan mi? Insan!...

-Annecim biliyorsun ben ayrimcilik yapan bir insan degilim, ve bir insanin ulkesinin, sehrinin, dilinin, dininin fiziksel goruntusunun, giyiminin ona iyi ya da kotu farkli davranilmasini gerektirmeyecek bir sey oldugunu ogretmeye calisan da benim.. Aferim, anlasilan iyi ogretmisim bunu.. Yanliz sunu da soylememde yarar var,biz anneler babalar, cocuklarimizin yakinlastigi arkadaslarini tanimak istiyoruz ki nasil birisi oldugunu, nasil bir aileden geldigini, birbirinize iyi veya kotu huylar ogretip ogretmeyeceginizi anlamak icin.

-O zaman okula gel tanis anne! Hem annesi de her gun onu okula getirip cikista almaya geliyor, senin gibi calismiyor.

Harika bir fikirdi, hemen en kisa zamanda is yerinden izin aldim ve kurabiyemin bir cikis saattinde okula gittim.
Maria ve annesi Leyla ile tanistim.Yuregime su serpildi :))) Kizlar hatta projelerini tamamlama bahanesiyle(cogunu oynayarak gecirdikleri) birbirlerinde kalma plani bile yapmaya basladilar...2 hafta once kurabiye Marialarda kaldi, simdi Mariyi da biz agirlamak icin bekliyoruz.

Bu konu boyle geldi gecti, savunma sebebim gecerliydi, ama benim aklimda hala biz insanlarin cogu zaman hic bir sebebi olmadan birbirimizin Nereli, Hangi ulkeden, Hangi koyden, Handi dinden olduguyla neden bu kadar cok ilgilendigimiz sorusu kaldi...

1 comment:

etki alanı said...

Seni çok iyi bir anne olduğun için kutluyorum.
Nasıl güzel dersler verdiğinin farkında mısın?
Çocuklarımız çok değerli ve çok akıllılar..
Ve şanslı :)
Tütü