Monday, November 19, 2007

Yalan soylemek..


Anlatilanlardan cabuk etkileniyorum, su empati ayarimi yeniden gozden gecirmem gerek biliyorum.
Kimse uzulmesin aglamasin istiyorum.

Uzuntulu arkadasimla konustuktan sonra beynim orumceklendi, iftiralar, yalanlar, aldatmalar, aldatilmisliklar geldi gecit yapti beynimde.

Oldum olasi psikoloji ile cok ilgilenmisimdir, tabi amatorce.
Lisedeyken bir psikoloji ogretmenimin soyledikleri geldi aklima "Yalan soylemek icin ingilizcede 'cheat' tabiri de kullanilir.Ama ayni zamanda 'cheat' kopya cekmek, dolandiricilik yapmak, aldatmak anlamindadir da.Psikolojiye gore ispat edilmistir ki, kopya cekmek, yalan soylemek, hirsizlik yapmak, dolandiricilik yapmak beynin ayni hucrelerinin verdigi emirle eyleme donusur"

Bu adeta bir emir gibi kalmis aklimda ve yuregimde! "Yalan soylemek" veya "yalan soylememek" konusunda o kadar hassasim ki.. Kurabiyem bilir benim bu konudaki hassasiyetimi ve anlattigi herhangi masum bir sey biraz abartiya kacarsa(cocukca konular bile) "yani bu bolumunu anlatirken biraz hayal gucumu kullaniyorum anne" der birlikte guleriz.

Ben hic mi yalan soylemedim hayatim boyunca; gokten zembille mi indim?
Hasa!
Kendimizi rahatlatmak icin bi de yalanlari renklerle boyariz"beyaz yalan", "siyah yalan"(yok daha neler, sari yalan.. yesil yalan.. mor yalan....)
Yalan yalandir iste!
Benim de tabi ki hele ki genclik yillarinda pacayi kurtarmak icin yalan hayal gucumu bolca calistirdigim zamanlar oldu.
O tecrubesizlikle kolayi seciveriyor insan, gercekle yuzlesip bedelini odemektense yalanla kiviriveriyor yahut kivirip kurtuldugunu saniyor.
Sonra buyudukce ogreniyor ki yalan, baska yalanlari doguruyor.

Buyudukce ogreniyoruz ki yalan soylemenin kendisi degil kotu olan; sonuclaridir her seyi berbat eden.

Yalanın söylendiği kişi, o anda gerçekleri bilmediği için çok mutludur, herşey yolundadır. Ona söylenen yalan üzülmemesi ya da kızmaması için söylenmiştir. Yalan söyleyen kişi de, işleri istediği gibi yönlendirdiği için mutludur.

Ancak her yalan eninde sonunda ortaya cikacaktir.Yalan soyleyen bir sure sonra kendi yalanina kendi inanip yalan frekansinda yasamaya baslayacaktir.

Sonuc fecidir.
Aldatmak fecidir ama aldattiginin yakalanmasi daha da fecidir hem en kotusu bir de aldatilmis olmak fecidir.

Basimiza gelenlerle ve sonuclariyla her ne olursa olsun cesurca bas etmek gerekir.

6 comments:

Arolium said...

yalan bi' çıkış yolu değildir haklısın. söylemiyormuyuz söylüyoruz elbetteki. ama bazıları var ki yalanı yalanla destekliyerek örtbas etmeye çalışırlar ve hatalar silsilesi başlamış olur. böyle bi' durumun kurtuluşu zordur. kanaması durdurulamayan hasta gibi günden güne kan kaybeder ve bi' gün ölür. yalancıların açıklamasıda yoktur ve yalan gerçek olmadığı için hatırlanmayabilir ama gerçekler unutulmaz. olmayan bi' senaryoysa hatırlamaya çalıştığınız nöronlarınız buna daha fazla izin vermeyebilir kalakalırsınız.
yalan varsa her zaman aldanışda vardır. aldanışımızın sonunda aldatılışımızın aklımıza gelmesi bizi üzer.
yalan acizlik göstergesi olup olmayan çıkış kapısıdır kişilerin, pembe de olsa istemiyorum..

GULTEINEN ENKELINI said...

Aroliumcum..
ben de ben de..
pembe de istemiyorum.. cicekli de.. puanli da...

Sem said...

Sevgili Melekler Şehri, yazın Özdemir Asaf'ın aşağıdaki dizelerini getirdi aklıma:

Konuşmak susmanın kokusudur.
Ya sus-git, ya konuş-gel, ortalarda kalma.
Yalan korkaklığın tortusudur.
Dürüst kaba ol, eğreti saygılı olma.

Özdemir Asaf

Anonymous said...

Buyudukce ogreniyoruz ki yalan soylemenin kendisi degil kotu olan; sonuclaridir her seyi berbat eden. ben bunA kAtılmıyoRum!! yAlAndAndA nefRet ediyoRum !! bAnA buRAkılAn en büyük miRAsımdıR doğRuluk :!!

anemon said...

hangimiz söylemedikki gülteinecğim yalan bende sevmiyorum yalan ama yerinde beyaz dı pembeydi diye söyledik aslında ş bilinçte olmak en güzeli
yalan söyeyip karsındakini aldatacağına ve gercekler su yüzen cıktığında senin o insanın karsınıdaki konumunu düşünmek
basında gercekler acıtalbilir ama sonradan öğrenmek daha acıdır yıkar insanını herkese yalansız dürüst bir hayat diliyorum
oğlumda bu konudaki hassasiyetimi bilir bir o konu bana inandırıcı gelmeişse biraz daha düşün öyle anlat istersen eksik kaln bir seyler var derim sonra gelir anne şöyle olmuştu diye doğrusunu söyler bu yalancı dünyada bu yozlasmışlıkla büyükler bunları yaparken çocuklara işin doğrununu anlatmak hiçte kolay olmuyorr

etki alanı said...

Cidden bu kadar olur!
Aynı frekansta olmak çok mutlu etti beni.Aynı konularla...
Tütü