Thursday, May 29, 2008

Ilginc bir haber

Bu bolgede olunca ilginc olaylari taze taze duyma sansi oluyor ve kulagimiza gelen haberlerin bazilari ile de tarihe donup bir goz atma ihtiyaci duyuyoruz.

Haber Mogol Imparator Alemgir'in el yazisi ile 16.yuzyilda yazdigi Kurani Kerim'in satilmaya calisilirken suc ustu yapilmasi ile ilgili.

Şah Cihan’ın oğlu Mogol Imparator Alemgir (Aurangzeb)(1658 - 1707) büyük Moğol hükümdarlarının sonuncusu imis.
Hindistan, Pakistan, Afkanistan ve Bengladesin yonetiminde 56 yil tahtta kalan Alemgir, en uzun sure tahtta kalan imparator unvani ile anilmakta imis.
Cok tutucu bir muslumanmis.

Döneminde, İmparatorluğun sınırlarını en geniş durumuna getirmiş, ama kendisinden onceki Imparator Ekber’in uyguladığı temel kuralları ortadan kaldırmış, bu da imparatorluğun sonunu hazırlamış.
Oysa Imparator Ekber kendisinden once hukum surerken uyguladığı kurallarda adalet duygusuyla davranmış ve Hindu vatandaşların Müslümanlarla eşit muamele görmelerini garanti altına almış, ayrıca onların inançlarının saygıyla karşılanmasını sağlamış.

Alemgir'in en ilginc ozelliklerinden birisi hukum surdugu donem boyunca imparatorluga ait mal varliginin bir kurusuna bile kendi sahsi ihtiyaclari icin dokunmamis olmasi imis.

Kendi sahsi ihtiyaclarini geceleri el yazisi ile yazip tamamladiktan sonra sattigi Kurani Kerimlerden sagliyormus.

Gecen hafta Hindistan polisi, 44 yasindaki hintli bir adami Alemgirin yazdigi bu Kurani Kerimlerden birini 50milyon dolara satmaya calisirken yakalamis ve Hydarabat savciligina sevk etmis.

Sozkonusu Kurani Kerim 13.5 kg agirliginda , 39.5 CM uzunlugunda ve 20 CM enindeymis.

Yazilari altin ve gumus renginde bu kutsal kitabin her bir sayfasi ayri bir parfum kokuyormus.

Ilginc bir nokta daha, (en cok buna sasirdim) o donemin ilkel sartlarina rahmen kutsal kitabin her bir sayfasinda yangina karsi dayanikli bir tur kagit kullanilmis.

3 comments:

ABİ said...

abi, bu kitabı yazan adamın (Alemgir'in) şööle ufak tefek biri olduğunu düşünsene..
"askerler, taşıyın getirin benim kitabı.. bi sayfaya edit yapçam.."

Sem said...

Zevkli adammış ama her bir sayfaya değişik parfüm kokusu vermiş. Bu arada buralar pempiş pembiş olmuş, yakışmış:)) Sevgiler

GULTEINEN ENKELINI said...

@abi gulmekten oldum yaa.. hisst ciddiyet abicim tarih anntiyos surda :P

@sem parfum, tutsu, taze kesilmis cim kokusu filan muptelasi bir kisilik olarak ben de fena takildim o konuya semcigim yaaa...