Thursday, June 12, 2008
Ingilizce
Simdi kalkip da bana "yahu memlekette bu kadar sorun varken tutup yazdigin seye bak" filan demeyin.
Veyahut da"Tiki ciksi seyleri birak, dusunceksen gercek sorunlara kafa yor" da demeyin.
Ayrica simdiye kadar yazdigim bir cok yazinin sosyal, politik, siyasi, stratejik filan degeri ve icerigi olmayan konular oldugunu unutmayin.
(oh simdi rahat rahat konusabilirim:)... bisiy sorucam yaaa!)
Bizim ulkemizde ingilizce egitimine neden cok fazla onem verilmiyor?
Bizim ulkemizde ingilizce ogrenmek neden bu kadar pahali?
Bizim ulkemizde "iyi" ingilizce ogrenmenin bedeli yaklasik 7 yasindan itibaren ve yine yaklasik daha 12 yil surmek uzere neden yilda 15bin dolar filan?
Biz Filipinler'den daha fakir bir ulke miyiz?
Biz Etiyopyadan daha mi egitimsiziz?
Bizim Pakistan, Iran, Lubnan, Irak, Almanya, Italya, Cin, Tayvan, Japonya, Fransa'da olandan daha mi az ingilizce ogretmenimiz var?
Veyahut gunumuzde bilimde ve is hayatinda Ingilizcenin onemine neden mesela bir Hindistan kadar inanmiyoruz?
"Nasil oluyor da bunlarda oluyor ama bizde olamamis" diye dusunmekten beynim catladi buraya geldigimden beri.
Ben buraya geldigimizde 6 yasinda olan kizima, okulun da destegi ile tabii ki, 3 ayda ogrettim 6 yas ingilizcesini...
Simdi ben ona soruyorum bazi kelimeleri "su ne demek bu ne demek" diye; ustelik Turkcesinden de bir sey kaybetmedi kurabiyem, kitap okumayi cok seviyor, bir Turkce, bir ingilizce kitap okuyor ardi ardina...
Ayrica bahsi gecen ulkeler icin bana lutfen "onlarin cogu somurge yavrusu ulkeler" demeyin.
Herkes tarihi unutmus bugunu yasiyor; bugunun gerceginde gozu acik yasiyor.
"Onlar zavalli, benlikleri filan yok" da demeyin, sonucta globallesen dunyada olusmus olusan olusacak her kulturun, her soyun, her birlikteligin degerini unutmamak lazim.
Ayrica saydigim ulkelerde bu dili ogretenler ana dili ingilizce olan ulke vatandaslari degil; kendi iclerindeki kurduklari sistemle bunu basarabiliyorlar.
Su anda meslegim sebebi ile yasadigim topraklarda cevre ulkelerden burayi bir "firsat ulkesi" olarak gorup yine onlar da calismak icin gelmis bircok insan var.
Hepsi cok mutlu cunku ulkesinde "bir is" e bile sahip olamamisken, yine ulkesinin satin alma gucunun zayifligi ile kiyaslandiginda, ulkesindeki ailesinin yasamini devam ettirecek parayi gonderecek gucu kendisine veren bir isi var burada.
Yaptigi is her ne ise, kinanmiyor, ayiplanmiyor.. calisiyor.
Herkes isinin ne oldugunu biliyor, isini yapiyor...
Belki zor sartlar altinda, ama kendisine sunulmus firsattan memnun, calisiyor.
Hem de bu arada hic olmazsa yaptigi isi elinde tutabilecek kadar ingilizce biliyor.
Hepsi ingilizce biliyor.Ilkokul mezunu da, ortaokul da, lise de, universite de...
Insaatte calisan isci de, sofor de, evlerde calisan hizmetciler de, cocuk bakicilari da, soforler de, memurlar da, sefler de, mudurler de...
Ve cogu da ana dili ingilizce olan ulkelerden gelmiyor.
Sebep degil, sonuc benim sorguladigim.
Dunyada ingilizce dilinin gerekliligi ozellikle uluslararasi is, tip, bilim alaninda yadsinamazken, neden benim ulkemde, hem de bu kadar cok ingilizce bilen insan varken, daha ilkokul yillarinda, ozel okullara veya kolejlere gerek kalmaksizin ingilizce egitimine onem verilmiyor?
Neden benim bir suru yetkin, yetenekli , mesleginde basarili bir suru memleketlim basini ulkeden disari dogru uzatip basarilarini dunyaya dogru haykiramiyor sirf ingilizce bilmedigi icin?
Neden ben universiteyi bitirdgim yillarda kimse benim universite diplomamla ilgilenmedi dogru durust de ne kadar cok ingilizce bildigimle ilgilendi?
Gecen yillarda neden kimse benim hangi sirketlerde hangi basarilari yaptigimla ilgilenmedi de iyi ingilizce biliyor olmam onlari mesut etti is gorusmelerinde?
Gelismekte olan ulkelerde degerlendirilebilecek ve ulkesine bir suru doviz getirebilecek pirlanta genc varken ulkemde neden sadece ingilizce bilenler iyi is teklifleri alabiliyor?
Yabanci yatirim sirketlerini birakin, kendi ulkemde yerli sermayenin sahip oldugu bir cok holdingde neden sadece iyi ingilizce bilen genclere sans taniniyor veyahut o gencler neden acik ara maaslar alabiliyor?
Bu kadar mi zor mu ki bu duzenleme, daha ilkokuldan itibaren cocuklarimiza; ozel okula gidecek maddi gucu olmayan cocuklarimiza devlet okullarimizda ingilizce egitimi vermek?
Bu kadar mi zor gercek ve ciddi bir ingilizce egitimiyle tum gelir siniflarindan genclere firsat esitligi vermek gercek is hayati ve gercek yasamda?
Cok mu pahali?
Cok mu zor?
resim
"Sistem" ,bu söz saygı ile andığım bir değere ait.Uğur Mumcu, o söylerdi sitem meselesidir diye.
ReplyDeleteDaha başka ne söylenebilirki.Okullarımız da eğitim-öğretim verilebiliyor mu ki. "Milli Eğitim" bakanlık düzeyinde planlamalarını eğitim üzerine mi yapıyor da gerçekten zeki olan insanımız eğitilemeyip "koyun" gibi güdülmek üzere ...çı,...çu gibi şeylerin peşinde Atasına "sevmiyorum" diyebiliyor.Ülkesine ve kurtuluşu gerçekleştiren nesile küfretmek erdem sayılıyor.Falan da falan.Can sıkıcı.
Bu arada yakında tüm dünya Türkçe konuşur nasıl olsa biz de öğrenmek zorunda kalmayız hiç bir dili.:P
ReplyDelete